Inhoud

Internet als oriëntatie kanaal bij aankopen

Online winkelen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden bij Nederlandse consumenten. Dit wordt ook bevestigd door recent onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK. In 2022 gaven Nederlandse consumenten maar liefst 33,3 miljard euro uit aan online aankopen. Dit is een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar. Internet is voor veel consumenten een belangrijk oriëntatiekanaal geworden. In deze tekst gaan we dieper in op de rol van internet bij het oriënteren en doen van online aankopen door Nederlandse consumenten.

Online oriëntatie

Voor veel consumenten begint de zoektocht naar een product of dienst online. Het internet biedt consumenten de mogelijkheid om informatie te vinden over producten en prijzen, maar ook om reviews en ervaringen van andere consumenten te lezen. Zo kunnen consumenten zich een goed beeld vormen van het aanbod en de kwaliteit van verschillende producten en diensten. Bovendien kunnen consumenten op internet gemakkelijk verschillende aanbieders met elkaar vergelijken en zo de beste deal vinden.

Online aankopen doen

Naast het oriënteren op internet, worden er ook steeds meer online aankopen gedaan door Nederlandse consumenten. Dit heeft verschillende redenen. Zo biedt online winkelen het gemak van thuis winkelen op elk moment van de dag. Bovendien kunnen consumenten online vaak profiteren van lagere prijzen dan in fysieke winkels. Ook het ruime aanbod van producten en de mogelijkheid om producten te vergelijken zijn voor veel consumenten redenen om online aankopen te doen.

Trends in online winkelen

Er zijn verschillende trends te zien in het online winkelen door Nederlandse consumenten. Zo wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, om online te winkelen. Ook worden er steeds meer aankopen gedaan via sociale media, zoals Instagram en Facebook. Een andere trend is dat consumenten steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en milieuaspecten bij hun online aankopen. Zo kiezen veel consumenten bijvoorbeeld voor producten met een keurmerk of die gemaakt zijn van duurzame materialen.

Het internet is voor Nederlandse consumenten een belangrijk oriëntatiekanaal geworden bij het zoeken naar producten en diensten. Ook het doen van online aankopen neemt steeds verder toe. Het gemak van thuis winkelen, het ruime aanbod en de mogelijkheid om prijzen te vergelijken zijn voor veel consumenten belangrijke redenen om online te winkelen. Verschillende trends, zoals het gebruik van mobiele apparaten en de focus op duurzaamheid, spelen hierbij een rol. Al met al lijkt online winkelen niet meer weg te denken uit het Nederlandse winkellandschap.

De toekomst van online winkelen lijkt rooskleurig. Het aantal online shoppers blijft groeien en er wordt steeds meer geïnvesteerd in nieuwe technologieën en duurzaamheidsinitiatieven. Wel is het belangrijk om oog te houden voor de mogelijke nadelen van online winkelen, zoals het ontbreken van fysieke interactie en het risico op fraude. Het vinden van een goede balans tussen online en fysiek winkelen zal dan ook een belangrijke uitdaging blijven voor zowel consumenten als retailers.

Bron : https://www.gfk.com/press/Nederlandse-consument-geeft-online-33-3-miljard-uit-in-2022

Een ogenblik geduld...
9.6 43 beoordelingen
Route Ecommercepartner.nl is in de hele wereld bereikbaar via onze website. Bel of stuur een email als je ons wilt bereiken.